A kollégiumi főzésnek ezernyi előnye van. Olcsóbb, mint minden nap rendelni, szuper közösségépítő ereje van, plusz ad az embernek egy kis büszkeséget is, hogy ha semmit nem sikerült aznap jól csinálni, legalább finomat főzött. Előző cikkemben arról olvashattatok, hogy milyen elengedhetetlen eszközöket vigyetek magatokkal a kollégiumba, most pedig megtudhatjátok, milyen alapanyagokkal tudok könnyen, olcsón, finoman és egészségesen főzni. 

Húsok

A sertés és a csirkehús a két legnépszerűbb és legszéleskörűbben felhasználható proteinforrás. Én mindkettőből a combot javaslom, illetve a sertéskarajt. Darálthúsból ezer meg egy ételt készíthetünk, ezért mindig legyen a fagyasztóban! A legtöbb koliban van fagyasztó, így egy jó akció ideje alatt érdemes megvenni annyi húst, amennyi 5-6 alkalomra elég lehet. Ha megvétel után rászánunk fél órát, és előkészítjük a húsokat, felhasználáskor rengeteg időt spórolunk meg magunknak. Kockázva tegyünk el 30 dkg sertéscombot, amiből egyszer majd szuper pörkölt lesz majd. Ha szeletelve teszünk el karajt, tudunk rántotthúst csinálni. 5-6 szeletet tegyünk maximum egy zacskóba, így könnyebben tudjuk őket kezelni. Csirkemellet,-vagy combot csíkokra vágva felhasználhatjuk gyros, tejszínes csirkemell, vagy brassói készítéséhez. A kis zacsikat címkézzük fel, így mindig tudjuk majd, mit veszünk ki a fagyasztóból. Ha nem akarunk sokat vesződni a halakkal, akkor egy doboz magas haltartalmú halrudacskával még mindig jók vagyunk.

Zöldségek

Ha a húsok mellé tudunk egy kis helyet szorítani, fektessünk be egy alap zöldségkeverékbe. Franciasaláta-alap, mexikói keverék, vagy bármelyik, amelyik legalább 3 féle zöldséget tartalmaz, az jó lesz. Ezt már csak előkapod, és 10 perc múlva kész is. Szerencsére végtelen különböző variációban és kiszerelésben kapható, így biztosan találtok majd megfelelőt. 

A zöldségeknél fontosnak tartom megemlíteni a krumplit, ami a legolcsóbb, legtáplálóbb, legsokoldalúbb alapanyag a világon. Legyen 3 szem krumpli és egy fél kiló hagyma a szobában, tuti jól fog jönni egyszer.

Fűszerek

Egy milánói alappor kerül kb 370 ft-ba, és ezt egyetlen egyszer tudjátok felhasználni. Ha ennyi pénzből megveszitek az alappor fűszereit külön, akkor egész félévben kitart. A só-bors-fokhagyma háromszögön kívül a népszerű fűszerek közül érdemes beszerezni egy kis csomaggal: bazsalikom, oregánó, petrezselyem, paprika, fahéj, római kömény. Persze ezen felül a fantáziátok szárnyalhat a tárkony, kakukkfű, és társaik felé, de ezzel a néhánnyal már egészen sok ételt be lehet ízesíteni. 

Konzervek

Egy csomó szuper konzerv van a boltokban, és itt most nem a 70 forintos májkrémre gondolok, bár az is jól tud jönni néha. Kukorica, bab, paradicsom, borsó, gomba, ezeket ha nagyobb akció alatt betárazzátok, gyorsan össze lehet belőlük dobni egy kondérnyi chilis babot vagy bolognai-t. Plusz ezer évig jók, szóval nem kell aggódni a szavatossági idő miatt. 

Szárazanyagok

Még ha nem is vagytok olyan sütősek, mint mondjuk én, egy kiló liszt azért jól jön, ha valamit sűríteni akartok, vagy esetleg egy rögtönzött palacsintapartihoz is. A tészták is igen sokáig elállnak, ugyanúgy, mint a bolti tortillalap, amibe szinte bármit beleteker az ember, azt már nevezheti ebédnek. Rizsből az előre pároltat érdemes venni, mert sokkal gyorsabban kész van, plusz könnyebben lehet tárolni is. sima, apró szemű zabpehely életet tud menteni, amikor az embernek csak 5 perce van reggelit csinálni. A forrásban lévő vizet ráöntjük egy marék zabpehelyre, és rárakunk bármilyen gyümölcsöt, kakaóport, fahéjat, csokit, amit csak akarunk, és kész is van. 

Romlandók

Attól függően, hogy milyen gyakran terveztek hazajárni koliból, nem mindig éri meg nagyon feltárazni romlandólból. Egy liter tej, egy-két joghurt vagy túrórudi, pár tejföl, virsli és tojás azért mindig legyen a hűtőben. 

Ezekből a hozzávalókból gyakorlatilag mindent meg lehet főzni, amit csak a kolis gyomor megkíván. A ha legközelebb eszetekbe jut, hogy rendelni kéne egy adag milánóit, számoljátok ki, hogy egy adag rendelt étel árából mennyit tudtok főzni magatoknak, ez biztosan elég motiváció lesz a kezdetekhez, utána pedig a főzés úgyis magával ragad majd titeket.