Szeptember első hetében járunk, ami azt jelenti, hogy egyetemisták ezrei költöznek most vissza a kollégiumba vagy albérletbe. Van a kolis életnek egy sarkalatos pontja, amin sok minden áll vagy bukik: ez pedig az étkezések megvalósítása. Tapasztalatból tudom, hogy heti több ezer forintot tud megspórolni az az egyetemista, aki legalább néhányszor magának főz. Ezen kívül a főzésnek szuper közösségformáló ereje is van, és ha az alapanyagokba mindenki bedob pár száz forintot, olcsó, finom, és tápláló vacsikat tudtok készíteni a koli konyhájában is. A következő hetekben megtudhatjátok, milyen alapvető dolgokra van szükségetek egy kolis konyhában. Kezdjük azzal, hogy milyen eszközöket érdemes magatokkal vinni.

Lábas

Előre szólok, nagyon sok tésztát fogsz enni az egyetemi éveid alatt, ezért olyan lábast vigyél magaddal, amiben kényelmesen tudsz tésztát és rizst is főzni. Egy 3 literes lábassal már egészen jól elvan az ember. Javaslom, a tapadásmentes edényeket, azokkal kevesebb a baj, ha véletlenül leég valami. 

Szűrő

Képzeld el a szitut: kifőzted a tésztát, és hirtelen eszedbe jut, hogy nincs mibe leszűrni, ezért a fedővel próbálod leszűrni, így a tészta fele a lefolyóban végzi. Kerüld el. Vigyél szűrőt. 

Tejforraló

Vagy bármilyen aprócska edény, max 1 literes, amiben meg tudsz főzni 2 tojást és egy virslit. Reggeli készítésénél hasznos lesz. 

Serpenyő

Szintén tapadásmenteset válasszunk, egy 20-24 cm átmérőjű serpenyőben már mártásokat is tudunk csinálni, ezért érdemes ilyet vinni, plusz muszáj valamiben kisütni az otthonról hozott lefagyasztott halrudakat/rántott húst/ fasírtot is. 

Vágódeszka, kés

Legalább egy vágódeszka és egy nagyobb kés legyen nálunk, mert az apró vágókésekkel nehezebben boldogulunk. Az IKEA késeit ajánlom, amik meglepően olcsók és meglepően jók is egyszerre. 

Tál

Egy nagyobb tálat mindenképpen megéri beszerezni. Salátát készíteni, húst olvasztani, sütitésztát bekeverni, és még egy csomó mindenre jó lesz. Műanyagot vagy vékony fémet vigyünk, az üveg nehéz és törékeny is. 

Tepsi

Egy kisebb, magas falú tepsi sokszor fogja megmenteni az éltedet, amikor nincs időd az olaj felett állni amíg megsül a krumpli vagy a hús. Nem kell nagyban gondolkodni, egy 28×28-as tepsi bőven elég lesz. 

Tálca

Kiváltképpen, ha a koliban a folyosó végén van a konyha. Nem egyszerű mutatvány az összes tányérral, bögrével, ételhordóval elevickélni a konyháig, hogy mosogasson az ember. Ilyenkor nagyon jól jön egy tálca. Meg rengeteg más alkalommal is. 

Szedőkanál, fakanál, nagy csipesz

Fakanálból érdemes kettőt is vinni, a nagy csipesz pedig olajban sütéshez nagyon jól jön majd. 

Sajtreszelő

Kell ezt magyaráznom? Egy igazi kolis mindent meg tud enni, ha van rajta egy kis sajt. 

Sör,-bor,-konzervnyitó

Azt hiszem, a legalapabb eszközök, amiket mégis mindenki elfelejt vinni.

Tányérok

2-3 db mindegyikből. Lapos tányér, mély tányér és müzlis tálka. Minél többet viszel, annál kevesebbet kell majd mosogatni. Poharak

Ne csak felespoharat vigyünk, mert egy esetleges megfázás alkalmával elég nehéz lesz abból inni a forró teát. Legalább egy bögre és egy pohár mindig legyen nálunk. Ha kávézol, egyel több bögrét számolj, mert az egyik úgyis mindig kávés lesz. 

Evőeszközök

3-3 db mindenből jó, ha van, mert egyet úgyis kölcsönkérnek, egy meg rejtélyesen el fog tűnni napokra. Kés, villa, kanál, és kiskanál is legyen nálunk. 

Konyharuha

Forró dolgokat megfogni, vizet felitatni, füstöt kilegyezni…ezer dologra jó. 

Mosogatószer, szivacs

Tipp: csak akkor kezdj neki főzni, ha lesz időd elmosogatni is. A közös konyhákban amúgy sem szeretik a mosatlan edényt, a szobádban pedig a szobatársaid nem fognak érte kedvelni. Tarts rendet, mosogass el magad után. 

Kotyogós kávéfőző

A legtöbb koliban nem engedik, hogy elektromos kávéfőződ legyen, ezért egy 2 személyes kotyogós fogja megmenteni az életedet az éjszakai tanulások alkalmával. 

Ételtárolók

Ha gyakran járunk haza, és viszünk vissza ételt, akkor a műanyag ételhordók nagyon praktikusak, ha viszont csak a koliban szeretnénk tárolni valahogy a maradékot, akkor érdemes üveg ételtárolókat beszerezni. Ezeket könnyebb tisztán tartani, a legtöbbjük sütőbe is betehető, és nem utolsó sorban jóval környezetbarátabbak is műanyag társuknál. 

Kulacs

Nem kifejezetten a konyhai eszközökhöz sorolnám, de mégis fontos megemlíteni, hogy ha még nem tettétek meg, mindenképpen szerezzetek be egy kulacsot, hogy ne kelljen állandóan PET palackokat vásárolni.