Na hát akkor csapjunk bele a lecsóba. Szeptember van…Iskolakezdés.😩 

Sokan panaszkodnak, hogy nem tudják hogyan kezdjenek neki a tanulásnak, vagy órákat töltenek a könyv fölött és egyszerűen semmit nem fog fel az agyuk. Velem is volt már ilyen, ezért úgy gondoltam most így a suli első hetében összeszedek Nektek pár tanulási tippet, hogy megkönnyítsem a dolgotokat. 

  1. Az első és legfontosabb a hozzáállás. Fontos, hogy ne úgy ülj le tanulni, hogy “Fúj ezt utálom!”, “Jaj már megint óriási hülyeség ez az egész…”, és társai. Pozítívan! Higgyétek el, ha ti is úgy álltok hozzá, sokkal gyorsabban felfogjátok. 
  2. Légy kipihent! Ezt szerintem nem is kell részleteznem. Kipróbálhatod milyen, ha 3-4 óra alvással ülsz le tanulni, de én nem ajánlom. P.S. Ezen még a kávé sem segít… 
  3. Fontos, hogy jó legyen az időbeosztásod. Ha kedden témazárót vagy ZH-t írsz, ne hétfő este jusson eszedbe átnézni az anyagot, ne adj Isten, életedben először elolvasni, mert valljuk be, annak nem lesz jó eredménye. (Tisztelet a kivételnek, aki egy éjszaka alatt képes beseggelni az egészet.) 
  4. Szorosan kapcsolódik az előzőhöz, hogy hagyd érni az anyagot! Időben kezdd el és minél többször ismételd át. 
  5. Amikor elkezdesz tanulni egy új anyagot, azt tanácsolom, hogy előbb olvasd el miről fog szólni. Ha megértetted mi lesz a lényege, az már fél siker. Ezután ásd bele magad a részletekbe. 
  6. Magamból kiindulva ajánlom a szövegkiemelőket, a post-iteket. Sokkal jobban meg tudod jegyezni, ha különböző színnel emeled ki a lényeget. 
  1. Úgy tanulj, ahogy neked könnyebb. Ha te a szobádban fel- le járkálva tanulsz, ne foglalkozz azzal ki mit mond. Van aki zene mellett tud tanulni, van aki csak úgy, ha síri csend van a szobában. Aki az előbbi módszert alkalmazza, ne olyan zenével tanuljon, amiben szöveg is van. Az agy ilyenkor nem tud teljes mértékben az anyagra koncentrálni. Próbálkozzatok meg relax zenével. (YouTube-on bőven találtok.) 
  2. Tarts szünetet! Fontos, hogy ne 5 órát üljünk egyhuzamban a könyv fölött. Szükségünk van mozgásra, folyadékra, ételre. Amikor úgy érzed, már nem tudsz többet tanulni, nyugodtan állj fel és tart 15-20 perc szünetet. Eközben szellőztess, igyál sok vizet és kicsit mozgasd át magad. 
  3. Készíts jegyzetet! Az emberek többsége jobban tanul átlátható vázlatból, mint egy összefüggő szövegből. Vigyázzatok, hogy a vázlatot el tudjátok mondani mondatokba foglalva is, ha például szóban kell felelnetek. 
  4. Egyszerre csak egy dologra koncentrálj. Sajnos sokszor én is elkövetem azt a hibát, hogy tanulás közben mellettem van a telefon. Talán ezzel nem is lenne probléma, ha repülő üzemmódba tenném… Erre nekem a könyvtár vált be. Mindig rosszul éreztem magam, ha ott elővettem a telefonomat, ezért gyorsan elraktam és inkább tanultam. 

+1 A megtanult anyagot mondd fel. Nem kell se anyudnak, se tesódnak. Elég, ha becsukod a füzeted és elkezded mondani amit megtanultál. Amint elakadtál, tudni fogod mi az, amit még át kell olvasnod. 

Hát ennyi lett volna. Remélem azért pár tanácsot meg tudtok fogadni és gördülékenyebb lesz a tanulás. Hajrá mindenkinek és legyen csodás évetek.