A Balaton körbetekerése már nagyon régóta egy bakancslistás program számomra és idén ősszel azt tervezzük a családommal és a barátokkal, hogy nekivágunk ennek a csodálatos kalandnak a mi kis magyar tengerünk körül.

A Balaton Kör kb. 210 km hosszú távot foglal magában. Vannak akik egy nap alatt és vannak akik több nap, pihenőkkel szeretnék megtenni ezt a távot. 3-4 napra osztva ez napi 53 vagy 70 kilométert jelent. 3 nap alatt ez napi 4 óra aktív bringását vesz igénybe. 

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan induljunk. Sok élmény beszámolót olvastam el, vlogokat néztem, hogy elmondhassam nektek is, mik a tapasztalatok, mi alapján induljatok útnak. A Balaton adottságai szerint a déli partot „unalmasabbnak” titulálják hiszen sík és unalmas szakaszok találhatóak az északi part viszont dombosabb, kalandosabb, tele látnivalóval. Ebből kifolyólag a déli partot ajánlják inkább indulópontnak, Szántód  és Balatonboglár között az egyik településről az óra mutatásával ellentétes irányba haladva.  Az útvonalat mindenki a saját ízlése és érdeklődési köre szerint összeállíthatja. Kihagyhatatlannak számít persze minimum egy Balaton körüli kilátó, hiszen elképesztő látványt tud nyújtani a Balaton madártávlatból. Annak ellenére, hogy itt most a sport a lényeg, ne feledkezzetek meg a páratlan magyar, balatoni gasztronómiáról sem. 

A következő kérdés a szállás. Szezonban nehezebben foglalni egy éjszakára hiszen tele vannak foglalással a vendégházak és a szállodák is. Mint minden szállás foglalásánál, jobb ha 2-3 héttel előbb foglaljuk le a helyet ahol meg szeretnénk pihenni a hosszú nap után. Azonban ha még több kalandot szeretnénk csempészni a túránkba, választhatjuk a sátrazást is. 

Jó ha van a bringánkon: 

  • sárvédő 
  • kulacstartó 
  • lakat
  • lámpa 
  • esetleg csomagtartó a szükséges dolgok könnyebb cipeléséhez 

Jó ha van rajtunk: 

  • sisak (igen, tudom nem túl divatos de az ördög sosem alszik) 
  • kerékpáros kesztyű: kényelmes és az apróbb esések esetén védi a tenyerünket 
  • kerékpáros nadrág és felső 
  • kényelmes sport cipő

A nyár lezárásaként vagy egy őszi hosszú hétvégére épp ideális programmá válhat a Balaton körbetekerése. A megállókkor elfogyasztott lángos, palacsinta és hekk kalóriáira pedig nem is kell gondolni, mert azokat a tekeréssel egyből el is égetjük.