Nehéz eldönteni, hogy átok vagy áldás a modern technológia. Bárhova megyek, minden ember kezében a telefont, az ipadet, laptopot látom. Én sem vagyok kivétel, sajnos engem is rabul ejtett a mai kütyük hatalma. Bár imádok olvasni, szocializálódom is, de a telefonom minden percben mellettem van…

Gondoljunk csak bele, hogy minden második ember álmatlanságban szenved, hogy ingerlékenyek vagyunk, hogy nincs türelmünk a másikhoz…ha összeszámoljuk, hogy mennyi elektronikus berendezés tehet erről. Tegyük fel, hogy egy átlagos család 4 főből áll. Ebben a 4 fős családban van egy 45 év körüli anyuka, egy 50 év körüli apuka, 2 gyerek, akik 18 és 20 évesek. Az anyukának van egy telefonja, és van egy laptopja, amin dolgozik. Az apuka is minimum ezekkel az eszközökkel rendelkezik. Természetesen a két gyerek már bőven elérte azt az életkort, hogy nekik is legyen saját telefonjuk, illetve mindkettejük szobájában megtalálható1-1 számítógép. Mivel sokszor használni kell az internetet anélkül, hogy zsinórhoz lenne kötve és a telefon nem mindig megfelelő ennek kivitelezéséhez, egyiknek egy tabletje, a másiknak egy laptopja van. A végére, hogy teljes legyen az összkép, a legtöbb családnak mai napig van egy házi telefonja. Számoljuk csak össze…. 5 telefon, 3 laptop, 1 tablet, 2 számítógép. Sok? Nem túlzok. Ez egy teljesen átlagos család “felszerelése”.

Sajnos a kütyük nem csak nekünk árthatnak de egy kisgyermek fejlődését is befolyásolják. Ha megfigyeljük, a gyerekek már egész korán elkezdenek érdeklődni a különböző tárgyak iránt. Hatalmas hiszti közepette megfigyeltem, hogy a szülő csak a gyereke kezébe adja a telefonját, hogy attól majd megnyugszik. Biztos? Esetleg pár év múlva majd nem érti a szülő, hogy a gyereke miért válik kezelhetetlenné, ha nem nyomkodhatja a telefonját vagy miért nincs önuralma. Emellett, a kutatások kimutatták, hogy a kütyük túlzott használata csökkenti a tanulási képességünket, illetve a hiperaktivitásban is szerepet játszanak, háttérbe szorítják a mozgásra valóhajlamotés az ellustulás mellett késői fejlődést eredményeznek.

Azonban, hogy ne csak a gyerekekről beszéljünk. Kevesen tudják, hogy az elalvás előtti TV nézés, telefon nyomkodás, laptopozás komoly problémákat eredményez. Nem tudjuk kipihenni magunkat, az ingerküszöbünk rohamosan csökken, ez pedig a teljesítőképességünk rovására megy. A kütyük túlzott használata depresszióhoz, szorongáshoz, kötődési zavarhoz, magatartási zavarhoz és figyelemzavarhoz vezet.

Figyeljetek oda magatokra és a saját egészségetek érdekében szabjatok korlátokat!