Az elmúlt években a cukkini szinte reneszánszát éli. Nem is csoda, hiszen egy igazi szuperételről beszélünk: magas a víztartalma, B6-, C-, és K-vitamin is van benne, tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett olcsó, finom, és roppantul széleskörűen fel lehet használni. Nulla zsírtartalmához magas tápanyagtartalom párosul, ami tökéletes alapanyaggá teszi, a legtöbb étrendbe és diétába beilleszthető. Augusztusban érdemes a piacról vagy hazai kistermelőktől beszerezni, mert ebben az időszakban finom, friss cukkinikhez juthatunk nagyon olcsón. Mutatunk pár ötletet a felhasználására.
Cukkinihajó
-2 zsenge cukkini
-250 g darált sertéshús
-100 g köles
-1 fej hagyma
-3 kanál tejföl
-só, bors, fokhagyma, bazsalikom
-friss petrezselyem, rozmaring, kakukkfű
-20 dkg sajt
1. A cukkinikat hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk.
2. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés vajon üvegesre pirítjuk, közben hozzádobjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is. Ha megpirult a hagyma, rárakjuk a húst, és megpirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, bazsalikommal. Ha megpirult, félrerakjuk hűlni.
3. A kölest 2 dl vízzel és egy fél erőleveskockával felrajuk főni. Ha megfőtt, összekeverjük a darálthússal, és hozzákeverünk 3 kanál tejfölt is.
4. A tölteléket a kibelezett cukkinik közepére kanalazzuk, és megszórjuk sajttal a tetejét.
5. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt megpirul.

Tejszínes cukkinikrémleves füstölt sajttal
-1 közepes cukkini
-1 fej vöröshagyma
-1 liter zöldségalaplé
-2 közepes krumpli
-200 ml tejszín
-só, bors, bazsalikom, fokhagyma. petrezselyem
1. A cukkinit megmossuk, 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A krumplikat megpucoljuk, szintén felkockázzuk.
2. A hagymát felaprítjuk, kevés vajon üvegesre pirítjuk. Ha megpirult, rárakjuk a felkockázott cukkinit és a krumplit. Felöntjük a zöldség alaplével, fűszerezzük, és 30-40 percig főzzük.
3. Ha a krumpli megfőtt, levesszük a tűzről, és botmixerrel homogén pürét csinálunk belőle.
4. Hozzáöntjük a tejszínt, visszatesszük a tűzre és 5 perc alatt összefőzzük.
5. Tálalás előtt megszórjuk egy kevés füstölt sajttal.

Cukkinis brownie
-2 bögre reszelt cukkini
-fél bögre olaj
-2 bögre liszt
-másfél bögre nádcukor
-1 csomag sütőpor
-fél bögre holland kakaó por
-1 csomag vaníliás cukor
-10 dkg étcsoki
-2 tojás
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra
2. A lisztet a sütőporral, a kakaóval és a cukorral egy tálban összekeverjük.
3. Hozzáöntjük a reszelt cukkinit, az olajat és a két tojást. Jól elkeverjük az összetevőket, amíg egy sűrű masszát nem kapunk
4. Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát.
5. A csokit felaprítjuk nagyobb darabokra, a tészta tetejére szórjuk egyenletesen.
6. 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni, hogy szép szeleteket kapjunk.
Tejszínes-cukkinis spagetti császárszalonnával
-1 közepes cukkini
-15 dkg császárszalonna
-só, bors, fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem
-1 fej vöröshagyma
-200 ml tejszín
-2 kanál tejföl
-1 teáskanál liszt
-300 ml zöldségalaplé
-500 g spagetti
1. A császárszalonnát felkockázzuk, megpirítjuk. Ha megpirult, kiszedjük a szalonnát egy tálkába. A zsírjába beleöntjük a felaprított hagymát, üvegesre pirítjuk.
2. A cukkinit megmossuk, 2×2 centis kockákra vágjuk, a megpirult hagymára rakjuk, 5 percig pirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük 300 ml zöldségalaplével, és 10 percig főzzük fedő nélkül.
3. A tejfölt és a tejszínt kikeverjük a liszttel, és folytonos keverés mellett a cukkinihez öntjük. 5 perc alatt összefőzzük.
4. A spagettit szokásos módon megfőzzük. A mártást melegen, császárszalonnával megszórva tálaljuk.