Az elmúlt években a cukkini szinte reneszánszát éli. Nem is csoda, hiszen egy igazi szuperételről beszélünk: magas a víztartalma, B6-, C-, és K-vitamin is van benne, tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatása is van. Emellett olcsó, finom, és roppantul széleskörűen fel lehet használni. Nulla zsírtartalmához magas tápanyagtartalom párosul, ami tökéletes alapanyaggá teszi, a legtöbb étrendbe és diétába beilleszthető. Augusztusban érdemes a piacról vagy hazai kistermelőktől beszerezni, mert ebben az időszakban finom, friss cukkinikhez juthatunk nagyon olcsón. Mutatunk pár ötletet a felhasználására. 

Cukkinihajó

-2 zsenge cukkini

-250 g darált sertéshús

-100 g köles

-1 fej hagyma

-3 kanál tejföl

-só, bors, fokhagyma, bazsalikom

-friss petrezselyem, rozmaring, kakukkfű

-20 dkg sajt

1. A cukkinikat hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. 

2. A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés vajon üvegesre pirítjuk, közben hozzádobjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet is. Ha megpirult a hagyma, rárakjuk a húst, és megpirítjuk. Közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, bazsalikommal. Ha megpirult, félrerakjuk hűlni. 

3. A kölest 2 dl vízzel és egy fél erőleveskockával felrajuk főni. Ha megfőtt, összekeverjük a darálthússal, és hozzákeverünk 3 kanál tejfölt is. 

4. A tölteléket a kibelezett cukkinik közepére kanalazzuk, és megszórjuk sajttal a tetejét. 

5. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük, amíg a sajt megpirul. 

Tejszínes cukkinikrémleves füstölt sajttal

-1 közepes cukkini

-1 fej vöröshagyma

-1 liter zöldségalaplé

-2 közepes krumpli

-200 ml tejszín

-só, bors, bazsalikom, fokhagyma. petrezselyem

1. A cukkinit megmossuk, 2×2 cm-es kockákra vágjuk. A krumplikat megpucoljuk, szintén felkockázzuk. 

2. A hagymát felaprítjuk, kevés vajon üvegesre pirítjuk. Ha megpirult, rárakjuk a felkockázott cukkinit és a krumplit. Felöntjük a zöldség alaplével, fűszerezzük, és 30-40 percig főzzük. 

3. Ha a krumpli megfőtt, levesszük a tűzről, és botmixerrel homogén pürét csinálunk belőle. 

4. Hozzáöntjük a tejszínt, visszatesszük a tűzre és 5 perc alatt összefőzzük.

5. Tálalás előtt megszórjuk egy kevés füstölt sajttal.

Cukkinis brownie

-2 bögre reszelt cukkini

-fél bögre olaj

-2 bögre liszt

-másfél bögre nádcukor

-1 csomag sütőpor

-fél bögre holland kakaó por

-1 csomag vaníliás cukor

-10 dkg étcsoki

-2 tojás

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra

2. A lisztet a sütőporral, a kakaóval és a cukorral egy tálban összekeverjük. 

3. Hozzáöntjük a reszelt cukkinit, az olajat és a két tojást. Jól elkeverjük az összetevőket, amíg egy sűrű masszát nem kapunk

4. Egy magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát. 

5. A csokit felaprítjuk nagyobb darabokra, a tészta tetejére szórjuk egyenletesen.

6. 180 fokon 35 perc alatt készre sütjük. Felszeletelés előtt hagyjuk kihűlni, hogy szép szeleteket kapjunk. 

Tejszínes-cukkinis spagetti császárszalonnával

-1 közepes cukkini

-15 dkg császárszalonna

-só, bors, fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem

-1 fej vöröshagyma

-200 ml tejszín

-2 kanál tejföl 

-1 teáskanál liszt

-300 ml zöldségalaplé

-500 g spagetti

1. A császárszalonnát felkockázzuk, megpirítjuk. Ha megpirult, kiszedjük a szalonnát egy tálkába. A zsírjába beleöntjük a felaprított hagymát, üvegesre pirítjuk. 

2. A cukkinit megmossuk, 2×2 centis kockákra vágjuk, a megpirult hagymára rakjuk, 5 percig pirítjuk. Fűszerezzük, felöntjük 300 ml zöldségalaplével, és 10 percig főzzük fedő nélkül. 

3. A tejfölt és a tejszínt kikeverjük a liszttel, és folytonos keverés mellett a cukkinihez öntjük. 5 perc alatt összefőzzük. 

4. A spagettit szokásos módon megfőzzük. A mártást melegen, császárszalonnával megszórva tálaljuk.