Biztosan te is találkoztál már a vegán kifejezéssel samponok, testápolók, sminkek üvegein, dobozain feltüntetve. De pontosan mit is jelent ez a szó? 

A vegán étkezési szokások

Sokan összekeverik a vegánokat a vegetáriánusokkal, akik az étkezési szokások több fajtáját is alkalmazhatják a csoporton belül. Így van aki csak húst nem eszik, de tojást és tejet, valamint minden más állati eredetű terméket igen. 

Ezzel szemben a vegánok sem húst, sem másfajta, állattól származó terméket nem fogyasztanak. Ezáltal nem használnak állatokon tesztelt kozmetikai termékeket. A vegánoknak van a legkisebb ökológiai lábnyoma is, mert a vegán ételek nagy részének előállítása kevés szemetet eredményez. 

Tehát mitől vegán egy kozmetikai termék? 

Egyszerű és gyors válasz: nincs köze az állatokhoz. Nem tesztelik a samponokat, rúzsokat védtelen nyuszikon, nem kerül a tusfürdőbe tej, a testápolóba vaj. Az állatokon való tesztelés eredetileg azért került köztudatba, hogy megelőzzék az embereknél az allergiás reakciókat a különböző termékekre. Azonban mára már ennek vannak teljesen más módjai, így nincs szükség erre.