A palacsintáról mindenkinek kedves emlékei vannak. Van, akinek a nagyszülőknél töltött vasárnapokat, van, akinek a balatoni nyaralást juttatja eszébe. Nekem a családi ebédek felhőtlenségét, és a bátyámmal kötött egyességünket jelenti a palacsinta: „Én bekeverem, te kisütöd, jó?” Kakaóval, fahéjjal, lekvárral, túróval…mindenki máshogy eszi, de én még sosem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna a palacsintát. A klasszikus mellett most mutatunk három másik változatot is, mert a változatosság mindig jó!

A klasszikus

-3 tojás

-4 dl tej

-30 dkg liszt

-2 dl szóda

-1 kanál cukor

-pici só

-2 dl olaj

1. A hozzávalókat a fenti sorrendeben összekeverjük, és 15-20 percet állni hagyjuk sütés előtt. 

2. Serpenyőben közepes lángon, vékony palacsintákat sütünk. 

Tipp: Túl sok lett a palacsinta? Készítsünk belőle buggyantott palacsintát vacsorára!

Hozzávalók a töltelékhez: 

-25 dkg túró

-1 tojás

-1 csomag vaníliás cukor

-2 kanál kristálycukor

-1 kanál tejföl

-mazsola ízlés szerint

1. A hozzávalókat összekeverjük, a palacsintákat megtöltjük, kiolajozott tepsibe rakjuk őket. 

2. Egy kevés tejjel kikeverünk 3 dl tejfölt, és ráöntjük a tepsiben lévő palacsintákra. 20 perc alatt 180 fokon készre sütjük. 

Az amerikai

-20 dkg liszt

-1 evőkanál sütőpor

-pici só

-2 evőkeanál cukor

-3 dl tej

-1 tojás

-5 dkg vaj

1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. 

2. A vajat megolvasztjuk, a tejjel és a tojással együtt a száraz alapanyagokhoz keverjük. 

3. Vékonyan kiolajozott serpenyőbe fél szedőkanálnyi tésztát teszünk, és lassú tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Mézzel, juharsziruppal vagy lekvárral tálaljuk. 

A zabos

-15 dkg zabpehely

-5 dkg liszt

-2 tojás

-3 dl tej

-2 kiskanál sütőpor

-1 kanál méz

-pici só

1. A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a zab egy picit megszívja magát. 

2. Vékonyan kiolajozott serpenyőben sütjük, egy spatulával elsimítjuk, hogy ne legyen nagyon vastag. Tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel tálaljuk. 

A gluténmentes

-4 tojás

-400 g rizsliszt

-5 dl tej

-2 kanál cukor

-1 dl olaj

1. A tej felébe beleöntjük a rizslisztet, és 10 percig állni hagyjuk. 

2. Hozzáöntjük a maradék tejet, a tojásokat, a cukrot és az olajat. Csomómentesre keverjük. 

3. Vékonyan kiolajozott serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle.