A palacsintáról mindenkinek kedves emlékei vannak. Van, akinek a nagyszülőknél töltött vasárnapokat, van, akinek a balatoni nyaralást juttatja eszébe. Nekem a családi ebédek felhőtlenségét, és a bátyámmal kötött egyességünket jelenti a palacsinta: „Én bekeverem, te kisütöd, jó?” Kakaóval, fahéjjal, lekvárral, túróval…mindenki máshogy eszi, de én még sosem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna a palacsintát. A klasszikus mellett most mutatunk három másik változatot is, mert a változatosság mindig jó!

A klasszikus
-3 tojás
-4 dl tej
-30 dkg liszt
-2 dl szóda
-1 kanál cukor
-pici só
-2 dl olaj
1. A hozzávalókat a fenti sorrendeben összekeverjük, és 15-20 percet állni hagyjuk sütés előtt.
2. Serpenyőben közepes lángon, vékony palacsintákat sütünk.
Tipp: Túl sok lett a palacsinta? Készítsünk belőle buggyantott palacsintát vacsorára!
Hozzávalók a töltelékhez:
-25 dkg túró
-1 tojás
-1 csomag vaníliás cukor
-2 kanál kristálycukor
-1 kanál tejföl
-mazsola ízlés szerint
1. A hozzávalókat összekeverjük, a palacsintákat megtöltjük, kiolajozott tepsibe rakjuk őket.
2. Egy kevés tejjel kikeverünk 3 dl tejfölt, és ráöntjük a tepsiben lévő palacsintákra. 20 perc alatt 180 fokon készre sütjük.

Az amerikai
-20 dkg liszt
-1 evőkanál sütőpor
-pici só
-2 evőkeanál cukor
-3 dl tej
-1 tojás
-5 dkg vaj
1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.
2. A vajat megolvasztjuk, a tejjel és a tojással együtt a száraz alapanyagokhoz keverjük.
3. Vékonyan kiolajozott serpenyőbe fél szedőkanálnyi tésztát teszünk, és lassú tűzön aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Mézzel, juharsziruppal vagy lekvárral tálaljuk.

A zabos
-15 dkg zabpehely
-5 dkg liszt
-2 tojás
-3 dl tej
-2 kiskanál sütőpor
-1 kanál méz
-pici só
1. A hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a zab egy picit megszívja magát.
2. Vékonyan kiolajozott serpenyőben sütjük, egy spatulával elsimítjuk, hogy ne legyen nagyon vastag. Tejszínhabbal, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

A gluténmentes
-4 tojás
-400 g rizsliszt
-5 dl tej
-2 kanál cukor
-1 dl olaj
1. A tej felébe beleöntjük a rizslisztet, és 10 percig állni hagyjuk.
2. Hozzáöntjük a maradék tejet, a tojásokat, a cukrot és az olajat. Csomómentesre keverjük.
3. Vékonyan kiolajozott serpenyőben vékony palacsintákat sütünk belőle.