A csirkemell az egyik legmegosztóbb húsféle a piacon. A diétások nagy kedvence, a „jót evők” nemezise, a csirke legalacsonyabb zsírtartalmú része. Nem kell azonban reflexből elutasítanunk a csirkemellet akkor sem, ha éppen nem diétázunk. Ha pedig diétára fogjuk magunkat, ne elégedjünk meg a natúr grillezett csirkemell kiábrándító ízével, a fűszerek ugyanis nem csak az ízélményen javítanak, de számos fűszernek van pozitív élettani hatása. A csirkemell hamar átsül, így meglehetősen gyorsan lehet finom és egészséges ételeket varázsolni belőle. A következő recepteket egzotikus országok ízvilága inspirálta. 

DIY csirkés tortilla tekercs

-fél kg csirkemell

-1 kis doboz natúr joghurt

-1 evőkanál pirospaprika

-1 kiskanál kömény

-só, bors, fokhagyma

-koriander

-1 kukorica konzerv

-1 doboz babcsíra

-1 pritaminpaprika

-2 paradicsom

-1 kígyóuborka

-néhány salátalevél

-1 avokádó

-8 tortilla lap

-tejföl

1. A joghurtban elkeverjük a fűszereket (a koriander kivételével) és egy éjszakára belepácoljuk az egész csirkemelleket.

2. A bepácolt csirkemellet tepsiben lefedve, 160 fokon, 30 perc alatt készre sütjük, a sütőből kivéve lefedve hagyjuk egy kicsit hűlni.

3. A paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk, összekeverve egy tálkába tesszük, a paprikát hosszú csíkokra vágjuk

4. A langyosra hűlt csirkemellet egy nagy késsen csíkokra vágjuk, szintén egy tálba tesszük. 

5. Beleaprítjuk a tejfölbe a koriandert, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Az avokádót és egy kanál tejfölt egy villa segítségével krémesre keverünk, kevés csípős paprikát teszünk bele. 

6. Egy tortilla lap közepére halmozunk kb 2-3 evőkanálnyi húst és zöldséget, majd meglocsoljuk a fűszeres tejföllel.

7. A tortilla lap két szemközti oldalát behajtjuk, majd egy harmadik oldat ráhajtva feltekerjük. 

8. Száraz serpenyőben a tortilla minden oldalát 15 másodpercig pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz.

Marokkói csirkemell kuszkusszal 

-fél kg csirkemell

-4 paradicsom

-2 fej hagyma

-1 tv paprika

-2 gerezd fokhagyma

-só, bors

-15 dkg kuszkusz

1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, kevés vajon, lassú tűzön sóval és borssal megpirítjuk. 

2. Amíg a hús pirul, előkészítjük a zöldségeket: A megpucolt hagymát és a paradicsomot karikára vágjuk, a paprikát kimagozzuk, vastag csíkokra vágjuk. 

3. A zöldségeket a csirkemellre rakjuk, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, és felöntjük 2 deci vízzel. Lefedve közepes lángon 20 percig pároljuk. 

4. Közben elkészítjük a kuszkuszt: Egy edényben megolvasztunk 2 kanál vajat, és enyhén megpirítjuk, felöntjük fél liter vízzel, és belerakunk egy fél húsleveskockát. alacsony lángon 12 percig főzzük, majd nagy lángon elfőzzük róla a maradék vizet. 

5. A húst a kuszkusszal és uborkasalátával tálaljuk. 

Kókusztejes-ananászos csirkemell párolt rizzsel

-fél kg csirkemell

-fél konzerv ananász

-1 kis fej hagyma

-só, bors, fokhagyma

-2 karika gyömbér

-2 dl főzőtejszín

-3 dl kókusztej

-1 bögre jázminrizs

1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rárakjuk a csirkemellet. 

2. Sózzuk, borsozzuk, felönjük 2 dl vízzel, és 10-15 percig pároljuk. Miután lefőtt a víz, ráöntünk egy fél konzerv kockázott ananászt és a gyömbért. 

3. A tejszínt és a kókusztejet összekeverjük és a csirkére öntjük, 5 perc alatt összefőzzük. 

4. A rizst kevés vajon megpirítjuk, megszórjuk sóval és felöntjük 2 bögre vízzel. Lassú tűzön 20 perc alatt készre főzzük.

5. A tejszínes csirkemellet a rizzsel melegen tálaljuk.