A csirkemell az egyik legmegosztóbb húsféle a piacon. A diétások nagy kedvence, a „jót evők” nemezise, a csirke legalacsonyabb zsírtartalmú része. Nem kell azonban reflexből elutasítanunk a csirkemellet akkor sem, ha éppen nem diétázunk. Ha pedig diétára fogjuk magunkat, ne elégedjünk meg a natúr grillezett csirkemell kiábrándító ízével, a fűszerek ugyanis nem csak az ízélményen javítanak, de számos fűszernek van pozitív élettani hatása. A csirkemell hamar átsül, így meglehetősen gyorsan lehet finom és egészséges ételeket varázsolni belőle. A következő recepteket egzotikus országok ízvilága inspirálta.

DIY csirkés tortilla tekercs
-fél kg csirkemell
-1 kis doboz natúr joghurt
-1 evőkanál pirospaprika
-1 kiskanál kömény
-só, bors, fokhagyma
-koriander
-1 kukorica konzerv
-1 doboz babcsíra
-1 pritaminpaprika
-2 paradicsom
-1 kígyóuborka
-néhány salátalevél
-1 avokádó
-8 tortilla lap
-tejföl
1. A joghurtban elkeverjük a fűszereket (a koriander kivételével) és egy éjszakára belepácoljuk az egész csirkemelleket.
2. A bepácolt csirkemellet tepsiben lefedve, 160 fokon, 30 perc alatt készre sütjük, a sütőből kivéve lefedve hagyjuk egy kicsit hűlni.
3. A paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk, összekeverve egy tálkába tesszük, a paprikát hosszú csíkokra vágjuk
4. A langyosra hűlt csirkemellet egy nagy késsen csíkokra vágjuk, szintén egy tálba tesszük.
5. Beleaprítjuk a tejfölbe a koriandert, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük. Az avokádót és egy kanál tejfölt egy villa segítségével krémesre keverünk, kevés csípős paprikát teszünk bele.
6. Egy tortilla lap közepére halmozunk kb 2-3 evőkanálnyi húst és zöldséget, majd meglocsoljuk a fűszeres tejföllel.
7. A tortilla lap két szemközti oldalát behajtjuk, majd egy harmadik oldat ráhajtva feltekerjük.
8. Száraz serpenyőben a tortilla minden oldalát 15 másodpercig pirítjuk, amíg aranybarna nem lesz.

Marokkói csirkemell kuszkusszal
-fél kg csirkemell
-4 paradicsom
-2 fej hagyma
-1 tv paprika
-2 gerezd fokhagyma
-só, bors
-15 dkg kuszkusz
1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, kevés vajon, lassú tűzön sóval és borssal megpirítjuk.
2. Amíg a hús pirul, előkészítjük a zöldségeket: A megpucolt hagymát és a paradicsomot karikára vágjuk, a paprikát kimagozzuk, vastag csíkokra vágjuk.
3. A zöldségeket a csirkemellre rakjuk, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, és felöntjük 2 deci vízzel. Lefedve közepes lángon 20 percig pároljuk.
4. Közben elkészítjük a kuszkuszt: Egy edényben megolvasztunk 2 kanál vajat, és enyhén megpirítjuk, felöntjük fél liter vízzel, és belerakunk egy fél húsleveskockát. alacsony lángon 12 percig főzzük, majd nagy lángon elfőzzük róla a maradék vizet.
5. A húst a kuszkusszal és uborkasalátával tálaljuk.
Kókusztejes-ananászos csirkemell párolt rizzsel
-fél kg csirkemell
-fél konzerv ananász
-1 kis fej hagyma
-só, bors, fokhagyma
-2 karika gyömbér
-2 dl főzőtejszín
-3 dl kókusztej
-1 bögre jázminrizs
1. A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. A hagymát kis kockákra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rárakjuk a csirkemellet.
2. Sózzuk, borsozzuk, felönjük 2 dl vízzel, és 10-15 percig pároljuk. Miután lefőtt a víz, ráöntünk egy fél konzerv kockázott ananászt és a gyömbért.
3. A tejszínt és a kókusztejet összekeverjük és a csirkére öntjük, 5 perc alatt összefőzzük.
4. A rizst kevés vajon megpirítjuk, megszórjuk sóval és felöntjük 2 bögre vízzel. Lassú tűzön 20 perc alatt készre főzzük.
5. A tejszínes csirkemellet a rizzsel melegen tálaljuk.