A heti témánk egy egyszerű hétköznapi szituáció által fogalmazódott meg bennem. Egy nap sem telik el úgy, hogy ne mutassunk ki valamilyen érzelmet.

Az érzelem szinonímája az emóció. Ez egy latin eredetűszó, ami a movere szóból ered. MOVERE. Az agyunk egyből valami mozgással kapcsolatos dologra asszociál, ami valójában jó, mert az érzelmeink valami hatására jönnek felszínre, tehát úgymond elmozdul egy irányba, ha valami hatás éri. Érzelmeink négy egységből épülnek fel. Ezt megpróbálom egy egyszerű hétköznapi példán keresztül ismertetni.

A párod megkéri a kezed. Az első reakció a hatalmas öröm. Ezt nevezik fiziológiai arousalnak (az ideg- és hormonrendszer izgalmi- éberségi állapota). Ezt követően az agyunk felismeri, hogy ez most jó, vagy rossz nekünk, esetleg élvezetet vagy félelmet nyújt számunkra. Ezt kognitív interpretációnak nevezik. Harmadik tényezőként a szubjektív érzéseket tartják számon, aminek két forrása lehet. Az agy információt kap a test aktuális állapotáról, vagy egy múltbéli emléket hív elő segítségül. Végezetül a viselkedésen keresztüli megnyilvánulás, ami lehet mosoly, akár a nyakába is ugorhatsz, vagy kimondod az igent.

Na de tulajdonképpen mi a feladatuk az érzelmeknek? Az érzelmekről jelzést adó arousal állapotként szolgálnak, illetve segítenek a döntéshozatalban. Például egy kosármeccsen a kosaras lepasszolja- e a labdát, vagy ne. Előbbi esetben merül fel az a kérdés, hogy oké passzolok, de kinek? Ekkor az agy a múltbéli eseményeket hívja elő, melyik csapattársa hogy teljesített a korábbi meccseken, edzéseken.

Az érzelmeink lehetnek pozítívak vagy negatívak. Pozitív érzelmek kimutatásakor dopaminnal jutalmazott rendszer működése áll fenn, pl. öröm. Negatív érzelmeknél az amigdala szerepe hangsúlyos, pl. félelem.

Az érzelmi reakcióinkat a természetes szelekció alakítja ki. Ennek tudatában érthetővé válik számunkra, hogy pánikhelyzetben miért törnek felszínre az érzelmek és a párunk iránt érzett vonzalom, szerelem, szexuális vágy a szaporodáshoz (fajfenntartáshoz) köthető.

Arra a kérdésre, hogy hány féle érzelem létezik nem tudok pontos választ adni. Carroll Izard 6 alapérzelmet ismert elÉrdeklődés,öröm/ boldogság, szomorúság, harag, undor, félelem. Ezt  később Paul Ekman kibővített hétre. Harag, undor, félelem, boldogság, szomorúság, megvetés, meglepettség. Még sok nevet felsorolhatnék nektek, de nem fárasztalak benneteket adatokkal, a lényeg ugyanis az, hogy valószínüleg korlátozott számú alapérzelmünk van, de ezek kombinációikból létrejövő ún. másodlagos érzelmeinkből rengeteg lehet.

Érzelmek terén a nők és férfiak között jópár különbséget felfedezhetünk. Ennek biológiaiés kulturális oka van. Ez megmagyarázza, hogy miért jellemzőbb a nőknél a depresszió és a pánikbetegség, illetve hogy a férfiaknál miért jellemzőbb a harag kiumutatása és a konfliktusok erőszakkal történő kezelése. Ami az érzelmi kontroll tanítását illeti az USA-ban a nők és a férfiak más taníttatásban részesülnek.

Ezeket összevetve a kultúrák közti különbségek jóval erőteljesebbek, mint a nemek közti. Pl. Izraelben és Olaszországban a férfiak jobban elrejtik a szomorúságukat, míg Spanyolországban, Németországban, Svájcban ez a nőknél gyakoribb.

Remélem egy kicsit segítettem, hogy választ kaphassatok a címben feltett kérdésre. További örömteli napot mindenkinek!