Mi magyarok szeretjük a húst. A legtöbb nemzeti ételünk tartalmaz húst, és kevesen mondanak nemet egy jó gulyásra vagy pincepörköltre. Ellenben a túlzott húsfogyasztásnak komoly hátrányai is vannak. Elhízáshoz, köszvényhez, és még számos kellemetlenséghez vezethet. Szakértők szerint érdemes hetente legalább egy húsmentes napot tartani, egészségünk megőrzésének érdekében. Sokan azt hiszik, hogy igazán jóllakni csak hússal lehet, és hogy egy kiadós étel biztosan nem zöldségekből készül. Nem kell leragadnunk a tökfőzelék és a gombapaprikás mellett, ha húsmentesen szeretnénk étkezni. Mi a Piubellánál azt valljuk, hogy érdemes néha egy kicsit elrugaszkodni a megszokottól, és kipróbálni újdonságokat. Elhoztunk nektek pár szuper húsmentes ételt, amivel garantáltan meg lesztek elégedve. 

Cukkinifasírt

-1 közepes cukkini

-2 tojás

-só, bors, fokhagyma

-2 bögre zsemlemorzsa

-1 csokor petrezselyem

-olaj a sütéshez

1. A megmosott cukkinit lereszeljük nagylyukú reszelőn. Megsózzuk, és 15 percre félretesszük. Kinyomkodjuk a levét.

2. A kinyomkodott cukkinihez hozzáadjuk a két tojást és a fűszereket. 

3. Hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, amennyitől formázható masszát kapunk.

4. Fasírt nagyságú golyókat formázunk belőle, beleforgatjuk zsemlemorzsába, és olajban kisütjük.

Tipp: Készítsünk hozzá tejfölös mártogatóst 4 kanál tejföl, só, petrezselyem és egy kevés snidling segítségével. 

Mozzarellás rakott karfiol

-1 kisebb fej karfiol

-1 tojás

-15 dkg mozzarella

-10 dkg füstölt sajt

-5 dkg vaj

-2 kanál liszt

-fél liter tej

-só, fehérbors, rozmaring, szerecsendió

-1 kanál zsemlemorzsa

1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és lobogó vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük, hagyjuk hűlni. 

2. Besamel mártást készítünk: A vajat egy edényben megolvasztjuk. Belerajuk a 2 kanál lisztet, és kissé megpirítjuk. Ráöntjük a tejet, és belereszelünk egy kevés szerecsendiót. Sűrűsödésig folyamatosan kavargatjuk. Belekeverjük a reszelt füstöltsajtot és a fűszereket.

3. Egy tepsi alját kikenjük olajjal, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Belerakjuk a karfiolt, és leöntjük a sajtos besamellel. A tettét beterítjük a mozzarellával.

4. A tepsik lefedjük alufóliával, és 20 percig sütjük 160 fokon, majd a fóliát levéve további 10 percig. 

Mentás barackleves

-5-6 db őszibarack

-1 kanál vaj

-3 kanál cukor vagy barnacukor

-4-5 levél borsmenta

-1 csomag vaníliás cukor

-3 dl tej

-3 kanál tejföl

-1 kanál liszt

1 A barackokat megpucoljuk, felkockázzuk. 

2. A vajat megolvasztjuk, és a cukrot karamellizájuk rajta. Ha szép aranybarna, ráöntjük a felkockázott barackot. 

3. Felöntjük 3 deci vízzel, beletesszük a mentát és a vaníliáscukrot. 15 percig közepes lángon főzzük.

4. A tejet, a tejfölt és a lisztet egy tálban csomómentesre keverjük. A forrásban lévő barack levéből hozzászedünk 2 szedőkanállal, és elkeverjük. Ez azért kell, hogy a nagy hőkülönbség ne kapja össze a tejet.

5. A keveréket beleöntjük a levesbe, kavargatás mellett 2-3 percig nagy lángon összeforraljuk. 

Padlizsán lasagna

-1 padlizsán

-só, bors

-olívaolaj

-4 gerezd fokhagyma

-2 konzerv paradicsompüré

-bazsalikom, oregánó, rozmaring

-1 tojás

-250 g ricotta

-20 dkg mozzarella

-kevés zsemlemorzsa

1. A padlizsánt megmossuk, a tetejét és az alját levágjuk. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, tálcára helyezzük és besózzuk mindkét oldalát. Állni hagyjuk 15 percig. 

2. Amíg a padlizsán áll, addig egy serpenyőben olajon megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát. Ráöntjük a paradicsomkonzerveket, beletesszük a zöldfűszerek felét. 10 percig hagyjuk főni. 

3. A tojást összekeverjük a ricottával, a 10 dkg reszelt mozzarellával, és a maradék fűszerekkel.

4. A padlizsánokról papírtörlővel leitatjuk a vizet. Egy tepsi alját kikenjük olajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával. Egy rétegben leterítünk padlizsánszeleteket. Rászedjük a ricottás keverék harmadát, és elterítjük. Erre kerül a paradicsommártás negyede, majd újabb réteg padlizsán

5. Ezzel a sorrenddel folytatjuk a rétegezést, amíg az alapanyagok végére érünk. A tetejére reszeljük a maradék mozzarellát. 30 perc alatt 180 fokon készre sütjük.