Most, hogy lezárult a felvételi, valamilyen formában mindenki megnyugodhatott. Vagy örültök a sikernek, hogy felvettek, vagy megkaptátok talán életetek első elutasítását. Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy most mit csináljon. Vagy kétségbeesel és hagyod, hogy eluralkodjon rajtad a pánik, vagy szépen megnyugszol és jövőre újra megpróbálod.

Egyértelműen az utóbbit tanácsolom. A nyáron te is ugyan úgy kitombolhatod magad, elmehetsz bulizni, fesztiválozni, de amikor becsöngetnek a suliba, neked is becsöngettek. Aki teheti fogadjon fel magántanárt, hogy foglalkozzon vele és amiből újraérettségizel tárgyat, az elejétől a végéig vedd át.

A legnagyobb hiba amit az ún. ismétléses tanulásnál elkövetnek az emberek, hogy amikor elérkeznek egy olyan tananyag részhez, amit anno tök jól megtanult, azt átugorja, hogy ezt már úgyis tudja. Azért hiába mondják, hogy amit már egyszer megtanultál, azt senki nem veheti el tőled, én inkább az ismétlés a tudás anyja felé hajlok.

Többször is hallottam olyan helyzetről, amikor akár másodjára sem, és akár harmadjára sem sikerül. Ilyenkor van olyan ember, akiben felmerül, hogy érdemes-e újra megpróbálni, vagy inkább valami mást kell kitalálni. Na most ha van egy célod, ami tényleg minden vágyad, akkor van értelme újra megpróbálni. Tudom, hogy fáraztó és valljuk be, kicsit unalmas is, ugyan azt tanulni, de nem szabad hagyni, hogy bárki vagy bármi eltántorítson a célotoktól. Egy felvételi közben leblokkolhatsz, elcsúszhatsz és sajnos az adott pillanatban nyújtott teljesítményedet fogják értékelni. Lehet, hogy te épp baromi okos vagy, lehet, hogy amúgy azt a tételt te hibátlanul megtanultad otthon… és a vizsgán mit történik? Makogsz, nem jut eszedbe a szakszó, stb. Ne hagyd, hogy emiatt elbukj és egész életedben be kelljen éred valami kevesebbel mert nem harcoltál.

Láttam a neten olyan kérdéseket, hogy “Érdemes-e harmadjára is megpróbálnom?” Szerintem, ha ez a kérdés felmerült benned, akkor nem. Nincs értelme nyögve nyelősen harcolni valami olyanért, amiben meginogtál. Azért viszont harcolj, amiről tudod, hogy minden álmod!

Mindenkit bíztatok, hogy tartson ki az álmai mellett, és ne érje be kevesebbel. Azonban, ha idő közben rájöttél, hogy nem is azzal szeretnél foglalkozni, amire eddig készültél, akkor legyen benned elég erő és mondd ki, hogy mást akarsz csinálni. Hajrá mindenkinek aki újra próbálkozik,és gratulálok minden diáknak, akit felvettek!