Ha a „keresem a másik felem” cikkemben az önismeret fontosságáról papoltam, adnék pár tippet, ami segíthet is benne. Tehát, mint említettem egy jó párkapcsolathoz szükséges a jó önismeret, de egy csomó máshoz is, mint például: megfelelő munka kiválasztásához, kapcsolati problémák megoldásához (családi, baráti kapcsolatok), tanulási módszer kiválasztásához, szenvedélyed megtalálásához, erősségeid felismeréséhez. Na kezdjünk is bele.

  1. Próbálj ki új dolgokat, főleg olyanokat, amik kimozdítanak a komfortzónádból. Nem baj, ha kicsit kellemetlenül érzed magad, hozzá kell szokni minden új dologhoz. Például, ha ruhát mész vásárolni, próbálj fel olyat, amit nem igazán jutna eszedbe felvenni, a próbafülkébe úgyse látja rajtad meg senki. De legalább így meglátod, hogy tényleg rosszul áll-e az a ruha, vagy elviselhető, de kell még egy kis idő, ahhoz, hogy megszokd.
  2. Lassan fokozatosan szoktasd magad hozzá magad az új dolgokhoz, vagy akár a félelmeidhez. Ha esetleg rettegsz a csúszdázástól, akkor menj fel először a legkisebbre és csak nézz le róla, aztán csússz le, majd egyre többször, amíg nem vagy magabiztos ott, addig nem is kell mást erőltetni, nehogy megutáltasd magaddal.
  3. Írj listát arról, mit szeretsz magadban és mit nem, ezt át is beszélheted, akiben megbízol. Keress megoldást rá, de fogadd el azt is, ha ezek nem igazi problémák. Ebben tud segíteni egy igazi barát.

Készíts még egy listát, a gyengeségeidről és erősségeidről. (lista megszállott vagyok úgy néz ki, bocsi) Ez segíthet eldönteni, milyen munkát, hobbit válassz.

A lényeg igazából az, hogy ne tuszkold magad korlátok közé, hanem légy bátor és kicsit kockáztass. Csukd be a szemed, vegyél egy nagy levegőt és indulj el. Tényleg igaz, hogy jobb megtenni és megbánni, mint rágódni, mi lett volna, ha belevágok. Csak gondolj bele abba, hogy egy életünk van és ezt az életet te éled, nem más. Tudatlanságba valóban könnyebb és egyszerűbb élni, de nagyon unalmas. Tapasztalat nélkül, meg nem fogsz új dolgokat megismerni. Szóval legyél bátor és ne mások vélemény és gondolatai gátoljanak az önmegvalósításban vagy a boldogság megismerésében. Az egyetlen igazi akadály te magad vagy. Bátorság, kitartás, erő. Carpe diem, most élvezd az életet.