Mi is az a SUP?

A SUP, azaz a stand up paddle őrületként robbant tavaly nyáron a hazánkba, leginkább a Balaton környéki strandokra. 

Ahhoz, hogy ezeket a felfújható, mégis teljesen stabil deszkákat használjuk nem kell előképzettség vagy jogosítvány, csak egy egyensúlyérzékre és  kitartásra van szükség. A sport lényege, hogy felállunk ezekre a speciális deszkákra és egy hosszú evező segítségével hajtjuk magunkat előre. Lehet nem sokan gondolnák, de minden tagunkat megmozgatja, felsőtestünket az evezésben, alsótestünket pedig az egyensúlyozásban. 

Ha szeles az idő akkor egészen izgalmassá és kalandossá válhat egy SUP túra, ha pedig szélcsendes időben evezünk a tükörsima vízen, esetleg a naplementében, akkor az felér egy meditációval is a természetben. 

SUP élmény hazánkban 

A magyar tengernél számos lehetőség kínálkozik a SUP-ozni vágyók elé.

A Balaton legrégebbi szörf- és vitorlásiskolája a tihanyi Sail and Surf vált a SUP Center Balatonná, amióta az állva evezéssel bővítették a bázisukat. Különböző típusú és méretű SUP- deszkákat is bérelhetünk és vásárolhatunk náluk. 

Valamint számos programot szerveznek azért, hogy minél több emberrel ismertessék meg az álló evezés élményét. 

Egyre több SUP-túrán vehetünk részt a Balaton körül vagy akár a Dunakanyarnál. 

Emellett a SUP-jóga is egyre elterjedtebb hazánk vizein, de nyáron leginkább a Balaton biztosít ezeknek a programoknak helyszínt. Egy napfelkeltés vagy éppen naplementés jóga óra a Balaton közepén felejthetetlen élménnyé válhat. 

Meghirdetésre került már a RED Dragon Stand UP Paddle versenysorozat is, amin nagyon sokan részt vettek a tavalyi évben. A Red Dragon deszkák ugyanis nem szokványosak: 22 láb, azaz majdnem 7 méter hosszúak, ezért 4 fő evez rajtuk egyszerre. Ez akár tökéletes csapat építő program is lehet. 

Persze egy kis plusz izgalom, hogy SUP-túrára akár négylábú kis kedvencünket is magunkkal vihetjük, hiszen melyik kutyus ne élvezne egy kis vizes kalandot? 

Ahogy lesz egy kis szabadidőnk a barátnőimmel biztosan lemegyünk a Balatonhoz és kipróbáljuk az igazi SUP élményt. A nyárra ez egy igazán izgalmas program lehet akár baráti társaságok, akár családok számára.