Túl sós lett? Odaégett? Csípős lett? A legjobbakkal is előfordul. Van az úgy, hogy az ember ezerszer elkészít egy ételt tökéletesen, de amikor vendégeket vár, az univerzum összefog ellene: A rántás csomós lesz, a leves sós, a hús meg száraz. Ilyenkor kedvünk lenne az egészet kidobni, pedig pár egyszerű trükkel a legtöbb konyhai baki orvosolható.

Túl sós?

A legelső szabály, amit édesanyám megtanított nekem, az volt, hogy ételbe sót tudunk rakni, de kivenni nem tudunk belőle. A só nagyon könnyen oldódik, a főzés végén is beletehetjük bármibe, ezért, ha bizonytalanok vagyunk, inkább részletekben sózzuk az ételt, és kóstoljuk meg gyakran. Ha viszont véletlenül túl sok só került a levesünkbe, akkor sem kell megijednünk. Pucoljunk meg egy krumplit, tegyük a levesbe és főzzük 10 percig. Ha a levesünk alapvetően nem tartalmazna krumplit, vagy az ízvilághoz nem illik, akkor hagyjuk egyben, és kevés főzés után vegyük ki. Habart vagy rántott leveseket, főzelékeket egy pici liszt és tej hozzáadásával javíthatunk, míg a sós tésztán a kissé sótlan mártás segít.

Odaégett a pörkölt?

A pörkölt tipikusan az az étel, amit nagyon könnyű leégetni, hiszen az a lényege, hogy lepörköljük, onnan pedig már csak egy ugrás az égett hús. Cseppet sem kell aggódni, az ebéd nagy részét megmenthetjük. Fontos, hogy a leégett ételt soha ne kavargassuk, mert akkor az egésznek keserű íze lesz. Óvatosan öntsük át egy másik edénybe a pörköltet, és tegyünk bele egy kanálka mézet. Ez kissé semlegesíti a keserű ízt. Ha tejfölösre terveztük, akkor a szánt tejföl felét cseréljük le liszt és tej keverékére, és senki nem fogja észre venni, hogy az ételnek bármi baja lett volna.

Csípős lett?

A csípős ételekkel csínján kell bánni. Kis mennyiségben kedvezően hat a vérkeringésre, de ha túlzásba visszük, irritálhatja a gyomor falát. A legtöbb csípős paprikáról sajnos ránézésre nem lehet megállapítani, hogy mennyire csíp. Ha elszámoltuk magunkat a nagyapánk féle hegyes erősből, nem kell nagyon kétségbeesni, bizonyos szintig korrigálható a hiba. Levest krumplival, esetleg beleszaggatott nokedlivel, csipetkével lehet javítani, a pörköltet pedig a méz és a tejföl egyensúlyozza majd ki. 

Száraz a sülthús?

A hússütés igazi művészet. Elég egy kis figyelmetlenség, és az órákon át gondosan sütögetett hús kiszárad. Ezt elkerülendő, a sütőből kivett húst helyezzük egy tálcára, és tálalásig fedjük be alufóliával. Ha már túl késő, akkor variáljuk meg a vacsorát és az egyben sült húst szeletekre, a szeletben sültet pedig falatkára vágva tálaljuk, és készítsünk mellé mártást. Egy egyszerű besamelt dobjunk fel a sülthús szaftjával, hogy harmóniát teremtsünk az ízek között.