Ki ne szeretné az olasz ételeket? A paradicsom-bazsalikom-fokhagyma mediterrán szentháromsága hamar belopta magát a magyarok szívébe. Természetes folyamat, hogy minden nemzet egy kicsit a maga ízvilágához igazítja az idegen konyhák étkeit. Vannak azonban olyan ételek, amik mai formájukban fényévekre vannak az eredeti, olasz recepttől. A Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének segítségével most összegyűjtöttük nektek azt a három ételt, amik a legnagyobb „magyarosításon” mentek keresztül, és elhoztuk nektek az eredeti, olasz recepteket. 

Spaghetti alla Carbonara: talán ezt az ételt övezi a legtöbb tévhit hazánkban. Még nevesebb éttermek is hajlamosak a sonkás, tejszínes szósszal összekevert spagettit „carbonara” névvel kínálni. Az eredeti olasz recept azonban távol áll ettől: nem tartalmaz sem tejszínt, sem pedig sonkát. Tartalmaz helyette tojássárgáját, pancettát és juhsajtot. Az elkészítése pont annyi időt vesz igénybe, amennyi idő alatt a tészta megfő, és a végeredmény igazán finom lesz, szóval mindenképpen megéri elkészíteni. 

Hozzávalók 4 főre: 

-6 tojássárgája

-20 dkg pancetta (gazdaságosabb verzióban császárszalonnával helyettesíthető)

-10 dkg pecorino sajt reszelve

-só, bors

-500 g spagetti

Elkészítés:

  1. Vágd fel a pancettát kockákra, majd pirítsd meg egy serpenyőben. Olyan serpenyőt válassz, amiben elfér majd a spagetti is! 
  2. Közben a spagettit forrásban lévő, sós vízben főzd meg al dente-re. Egy tálban keverd össze a tojássárgáját a reszelt sajttal, majd ízlés szerint sózd és borsozd.
  3.  A megfőtt spagettit még forrón öntsd a megpirult szalonnára, és kavard össze. 
  4. A tojásos-sajtos keveréket folyamatos kevergetés mellett öntsd a tésztára, majd szedj rá egy merőkanállal a tészta főzővizével, és keverd át az egészet. A tojás és a sajt csodás, krémes szószt fog képezni a tésztán. Tovább főzni már nem kell, mert a tojás egy pillanat alatt megfő a forró tésztán. Kevés reszelt sajttal tálald. 

Funfact: Az „al dente” szó szerint az jelenti, hogy „fogra való”. A tésztafőzés azon állapotát nevezik így, amikor a tészta belseje még egy kissé nyers, rágós. Az olaszok a tésztát és a mártást mindig összekeverik, rendszerint még főzik pár percet őket együtt, az „al dente” tészta pedig a biztosíték arra, hogy a kész étel nem lesz túlfőtt. 

Ragù alla Bolognese: szintén sok-sok verziója kering kis hazánkban, számtalan recept ír sonkát, pulykahúst, sőt, még pörköltkockás változattal is találkozhatunk. Az olaszok természetesen ezek egyikét sem használják, inkább a marhahúst és a jó minőségű bort részesítik előnyben. Ízig-vérig olasz recept ez, amely megéri a belefektetett időt. 

Hozzávalók 4 főre:

-500 g darált marhahús

-250 g darált sertéshús

-250 g paradicsompüré 

-1 nagy fej hagyma

-2,5 dl száraz fehérbor

-2 dl tejszín

-2 szál zeller

-2 szál répa

-só, bors, fokhagyma, bazsalikom, ízlés szerint

-extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. A megtisztított zellert, répát és hagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon lepirítjuk
  2. Hozzáadjuk a sertés- és marhahúst, megpirítjuk, Ráöntjük a fehérbort. 
  3. Fűszerezzük, majd felöntjük a paradicsompürével és 2 liter vízzel
  4. Legalább 2 órán át alacsony lángon, lefedve főzzük. 2 óra elteltével sűrű mártást kell kapjunk
  5. Levesszük a fedőt, szükség szerint utófűszerezzük a ragut, majd felöntjük a tejszínnel.
  6. Összeforraljuk a ragut, és olasz módra, egy szelet fokhagymás-olívaolajos pirítóssal tálaljuk.

Tiramisù: A legismertebb olasz édességet szinte mindenki szereti, kellemes, lágy kávés íze miatt sokak kedvence lett. A magyar változata ugyan nem áll annyira távol az eredetitől, mint mondjuk a Carbonara esetében, mégis, ha valaki valódi olasz élményt akar, érdemes az eredeti receptet elkészíteni. 

Hozzávalók:

-300 g babapiskóta

-500 g mascarpone 

-3 dl kávé lefőzve, kihűlve

-4 friss tojás

-10 dkg cukor

-holland kakaó por a tetejére 

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját felverjük a cukorral. Halvány narancssárga, krémes állagot érünk majd el. 
  2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, kanalanként a sárgájához keverjük. Óvatosan csináljuk, hogy a hab ne törjön meg nagyon. 
  3. A tojáshabba belekeverjük a mascarpone-t
  4. Egy tálba öntjük a kávét, és beleforgatjuk egyesével a babapiskótát.
  5. Egy szögletes edény aljára elkenjük a krém negyedét, majd szépen sorjában a megmártott babapiskótát rápakoljuk. 
  6. Egy teljes réteg babapiskótára jöhet még egy adag krém. Folytassuk a rétegezést addig, amíg a krém és a babapiskóta is elfogy. A rétegezést úgy fejezzük be, hogy krém legyen a tetején. 
  7. Szitával szórjuk a tetejére cukrozatlan kakaó port, és hagyjuk hűtőben egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.