Van abban valami különleges, ha az ember szabadban süt. Talán a faszén illata, a hús sistergése, vagy talán a szabadságérzet és a jó társaság az, amitől a grillszezon olyan jó lesz. Bármi is legyen, egy biztos: grillezni mindenki szeret. Ne habozz hát, hívd fel a barátaidat, porold le a grillrácsot, és indulás a szabadba! Mutatunk pár apró titkot, amitől grillpartyd igazán felejthetetlen lesz. 

Kezdjük az este főszereplőjével: a húsokkal. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen húst választunk. Érdemes több fajta húsból inkább kisebb mennyiséget beszerezni, mint egyfélét sütni, hiszen így mindenki megtalálja majd az ízlésének megfelelőt. Vegyünk csirkemellet, sertéstarját, és grillkolbászt is, hogy biztosan minden ízlést kielégítsünk. A pácolás egy végtelenül egyszerű folyamat, nem kell hozzá más, csak egy nagy tál, egy adag felszeletelt hús, és pár fűszer. Ahogy a húsok kiválasztásánál, éppúgy a pácoknál is jó, ha többfélét készítünk, főleg, ha nagyobb társaságot látunk vendégül. Érdemes legalább fél napig a pácban hagyni húst. Ha nincs tikkasztó hőség, nem szükséges hűtőben pácolni, elég árnyékosabb, hűvösebb helyre tenni a tálat, ám ha nagyon meleg van, hűtőben érleljük a húsokat – ez esetben viszont mindig fedjük le fóliával a tálat.

Rozmaringos pác, minden húshoz és halhoz

Hozzávalók: 1 evőkanál mustár, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl olaj, 1 teáskanál rozmaring, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál zsálya, 1 teáskanál bors, 2 teáskanál citromlé.

Csípős pác, minden húshoz

Hozzávalók: 1 evőkanál mustár, 2 dl olívaolaj, 1 kiskanál erős pista, 1 teáskanál só, 1 teáskanál bors, 1 kávéskanál fokhagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 1 kávéskanál oregánó

Joghurtos pác, főleg csirkéhez

Hozzávalók: 1 nagy doboz natúr joghurt, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál oregánó, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál zsálya, 1 gerezd fokhagyma zúzva. 

A húsokat egyenlő, körülbelül ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, hogy biztosan átsüljenek. Készíthetünk kis nyársakat is, ehhez vágjuk kockára a húst, és zöldségekkel felváltva húzzuk őket nyársra. 

Gondoljunk azonban azokra is, akik egészségügyi, vagy elvi megfontolásból nem esznek húst, vagy egyszerűen csak nem kívánják aznap. Húsokon kívül számos zöldséget is tehetünk a grillrácsra. Sokan ott rontják el, hogy azt hiszik, hogy a zöldségeket nem szabad fűszerezni. Valójában nagyon jót tesz egy-egy zöldségnek egy kis pác, vagy fűszer.

Vágjunk fel egy lilahagymát ujjnyi vastag karikákra, pucoljunk meg és szeleteljünk fel egy zellert, karikázzunk fel egy cukkinit, és negyedeljünk egy pár zsenge répát. Egy tálban keverjünk össze 1 dl olívaolajat 1 kiskanál sóval, 1 kiskanál fokhagymával, és 1 kiskanál kakukkfűvel. A zöldségeket forgassuk bele a pácba a grillezés előtt kb fél órával, majd dobjuk őket a húsok mellé a rácsra.  Az eredmény pedig isteni, ízletes grillzöldség lesz. 

Tipp: Kínáljunk a sültek mellé mártásokat, szószokat is. 

Uborkás-tejfölös mártás: 1 egész kígyóuborkát reszeljünk le, keverjünk hozzá 3 evőkanál tejfölt, egy kevés sót, fokhagymát, és pár csepp citromlevet. 

Paradicsomos mártogatós: Turmixgépbe készítsünk be 2 db érett paradicsomot és egy kis fel vöröshagymát elnegyedelve, 3-4 levél friss bazsalikomot, kevés sót, 1 evőkanál olívaolajat, és egy kiskanál cukrot. Turmixoljuk össze az egészet, majd tegyük kis tálkába, hogy mindenki kedvére mártogassa bele a húst vagy zöldséget. 

Nagyot tud dobni az este színvonalán, ha a szokásos limonádé-kóla-sör hármason kívül előállunk valami különlegesebb itallal. Készítsünk frissítő, gyümölcsös sangriát! Jó hír, hogy napokkal előtte el lehet készíteni, így nem kell mindent a grillparty napjára hagyni. 

Frissítő sangria

Hozzávalók: 1 üveg édes vörösbor, 5 dl szénsavmente ásványvíz, 25 dkg eper, 3 db narancs, 1 db lime, 4 cl narancslikőr, 5 evőkanál nádcukor, 2 rúd fahéj, 2 db alma, 7 dl szénsavas ásványvíz

Az almát kockázzuk fel, a narancsot hámozzuk meg és szedjük gerezdekre. Az epret mossuk meg, a nagyobb szemeket vágjuk félbe. Tegyük a gyümölcsöket egy nagyobb kancsóba, öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a narancslikőrt, a cukrot és a fahéj rudakat. Hagyjuk a hűtőben összeérni 2-3 napig, majd felszolgálás előtt keverjük bele a narancslikőrt és öntsük fel szénsavas ásványvízzel. 

Amikor grillparty-t tartunk a szabadban, mindig győződjünk meg az aznapra jósolt időjárásról! Senkinek sincs kedve bőrig ázni sütögetés közben, azonban, ha napok óta kánikula van, fennál a tűzgyújtási tilalom lehetősége. Amikor csak tehetjük, használjunk papírtányérokat műanyag helyett.