Sávoly Dóra thai box edzővel beszélgettem akit már régóta figyelek Instagramon – @dorasavoly – és egyre jobban látom, ahogy fejlődik ő is és a csapata is. Dóra Zuglóban, a Thai Box Akadémián tart edzéseket gyerekeknek, az utánpótlás csapatnak és felnőtt nőknek egyaránt. Fogadjátok sok szeretettel a vele készített interjúmat. 

kép forrása: Instagram

Kiskorodban is nagy szerepet töltött be a sport az életedben? 

Igen, hiszen 6 éves koromtól ritmikus sportgimnasztikáztam, majd a Fradi Fit-Kid csapatában voltam. Az ökölvívást az apukám és a testvérem hatására kezdtem el az MTK-ban, mivel a testvérem magyar válogatott boxoló. 14-15 éves koromban kezdtem el járni az edzésekre a fitnesz mellett. 

kép forrása: Instagram

Hogyhogy a thai box mellett döntöttél? 

Dolgoztam egy edzőteremben ahol a Thai Box Akadémia is van, így sokszor ellátogattam a thai box edzésekre is. A thai box annyiban különbözik a hagyományos boxtól, hogy itt a lábunkat, a térdünket és a könyökünket is használhatjuk. Rájöttem,hogy ez az a küzdősport ami nekem a legjobban tetszik, egyre többet edzettem később pedig elvégeztem a muaythai szakedzői iskolát, aminek már lassan 4 éve. Azóta pedig csoportos és magánedzéseket is tartok. 

Az elején kaptál negatív véleményeket arról, hogy te ezzel szeretnél foglalkozni? 

Nagyon sokat kaptam, mert alapjáraton ha egy nő olyan szakmában dolgozik ami „férfiaknak való” akkor biztos lesz olyan akinek ez nem fog tetszeni. De a táncosok között is vannak férfiak, és ezzel semmi gond nincs szerintem. A női thai boxnak ugyanaz a felépítése, mint bármelyik másiknak, csak az én óráimon a verseny szituációk nincsenek jelen. De mindenképpen ajánlom azt is, hogy ellátogassanak egy versenyzői edzésre is a lányok, akik szívesen állnának ki egy másik lány ellen élesben. Én is versenyzői edzésen edzek és mára már szerintem eljutott ez az egész az elfogadás szintjére, hogy nők is boxolhatnak. 

Te már voltál versenyen? 

Még nem, de már nagyon sokszor megfordult a fejemben, hogy nem lenne rossz. Engem annyira nem vonz az, hogy élesben boxoljak egy versenyen. Ettől függetlenül magát a sportot imádom, és nem választanék mást helyette. 

Miért ajánlanád a thai boxot a nőknek?  

kép forrása: Instagram

Elsősorban nagyon jó zsírégető intervallumos edzés. Az alapja az edzéseinknek 3 perc zsákolás aztán 1 perc pihenő. Így pörgetjük fel az anyagcserét, távoznak a méreganyagok és gyorsabban bontódik le a zsír is. A thai box nem csak gyönyörű szép formás vállakat csinál, hanem a lábakat és a feneket is formásítja. Nem utolsó szempont az sem, hogy az edzéseink nagyon változatosak, sosem csináljuk ugyanazt, így edzésről edzésre jobban fejlődhetnek a jelentkezők. A sok pozitív hatás mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon jó stressz levezetés, ha valaki lejön egy edzésre a terembe és persze önvédelemre is tanít, ami manapság elengedhetetlen. 

Zárásképp pedig mesélnél nekünk egy kicsit a jövőbeli terveidről?

Jelenleg a Budapesti Testnevelési Egyetemen tanulok, sportmenedzsment szakon és jövőre diplomázom. A csoportos edzéseimen már létszám limit van, mivel már volt olyan, hogy bejöttek 20an az edzésre és ennyi embernél már nehéz mindenkivel aprólékosan foglalkozni. Ezért szeretném a saját időmet kicsit bővíteni és minél több időpontban edzéseket tartani. A későbbiekben szeretnék egy olyan termet nyitni, ahol csak thai box edzések lennének, de ez még a jövő zenéje. Az biztos, hogy ezt az utat szeretném folytatni amin most vagyok.

Dórával az interjú végére azt is megbeszéltük, hogy szeptembertől, ahogy Pestre költözöm, mindenképpen elmegyek hozzá edzésekre. Ti is keressétek őt bátran Instagramon, mindenkinek válaszol és szívesen segít. Ne féljetek kilépni a komfort zónátokból!