Ha június, akkor cseresznye. Ebben a nagy hőségben nehéz ellenállni a ropogós, lédús gyümölcsnek, de szerencsére nem is kell, hiszen remek íze mellett számos jótékony hatása is nekünk kedvez. Csaknem ezer fajtájából Magyarországon sok megterem, júniusban pedig roskadoznak a cseresznyefák ágai. Bár nem mindenki örült a májusi esőzésnek, a gyümölcsfáknak kifejezetten jót tett. A cseresznye igazi szupergyümölcs, A-, E- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz. A cseresznyének kiemelkedően magas káliumtartalma. A cseresznyében különböző antioxidáns vegyületek találhatóak (melynek fontosságáról korábbi cikkünkben olvashattatok), köztük melatonin, ami a szervezet legerősebb antioxidáns anyaga, emellett fontos szerepe van a nyugodt éjszakai alvás létrejöttében. Az ókorban az istenek eledelének tartották a cseresznyét. Most mutatunk pár receptet, amivel ti is kiélvezhetitek a cseresznyeszezont, mert mint tudjuk, mindent a szezonjában a legérdemesebb fogyasztani.
Funfact: Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Cseresznyés-zabpelyhes smoothie
Hozzávalók:
-2 bögre cseresznye magozva
-1 banán
-1 bögre tej vagy növényi tej
-fél bögre zabpehely
-2-3 mentalevél
A hozzávalókat turmixold össze. Cukrot, vagy más édesítőszert nem szükséges hozzáadnod, a gyümölcs természetes édessége kiváló ízt ad a turmixodnak.

Cseresznyés muffin
Hozzávalók:
-2 tojás
-1 dl tej
-1 dl natúr joghurt
-1 dl olaj
-1 tk vanília kivonat
-32 dkg liszt
-3 tk sütőpor
-1/4 tk szódabikarbóna
-1/4 tk só
-1/2 tk fahéj
-10 dkg barna cukor
-20 dkg kimagozott cseresznye
-5 dkg csokilencse
- A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
- Külön tálkába összekeverjük a tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat és a vaníliát.
- Másik tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, és cukrot.
- Majd a száraz összetevőkhöz öntjük a “nedves” keveréket, és összekeverjük.
- Legvégül hozzákeverjük a cseresznyét és a csokilencsét.
- Papírral bélelt muffin formába kanalazzuk a masszát, és 20 perc alatt megsütjük.
Hideg cseresznyeleves
Hozzávalók:
-60 dkg magozott cseresznye
-12 dkg cukor
-1 rúd fahéj
-3 dl tej vagy növényi tej
-3 evőkanál tejföl
-1 evőkanál burgonyakeményítő
- A cukrot egy fazékba tesszük, és karamellizáljuk.
- Az aranybarna karamellre ráöntjük a magozott cseresznyét és összeforgatjuk.
- Hozzáadjuk a fahéjat, 3 dl vizet, és alacsony lángon 5 percig főzzük.
- A keményítőt elkeverjük a tejjel, és a cseresznyéhez keverjük. 1 percig forraljuk.
- A tűzről levéve hozzákeverjük a tejfölt.
- Hidegen, egy kanál tejföllel tálaljuk.