Ha június, akkor cseresznye. Ebben a nagy hőségben nehéz ellenállni a ropogós, lédús gyümölcsnek, de szerencsére nem is kell, hiszen remek íze mellett számos jótékony hatása is nekünk kedvez. Csaknem ezer fajtájából Magyarországon sok megterem, júniusban pedig roskadoznak a cseresznyefák ágai. Bár nem mindenki örült a májusi esőzésnek, a gyümölcsfáknak kifejezetten jót tett. A cseresznye igazi szupergyümölcs, A-, E- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz. A cseresznyének kiemelkedően magas káliumtartalma. A cseresznyében különböző antioxidáns vegyületek találhatóak (melynek fontosságáról korábbi cikkünkben olvashattatok), köztük melatonin, ami a szervezet legerősebb antioxidáns anyaga, emellett fontos szerepe van a nyugodt éjszakai alvás létrejöttében. Az ókorban az istenek eledelének tartották a cseresznyét. Most mutatunk pár receptet, amivel ti is kiélvezhetitek a cseresznyeszezont, mert mint tudjuk, mindent a szezonjában a legérdemesebb fogyasztani. 

Funfact: Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.

Cseresznyés-zabpelyhes smoothie

Hozzávalók:

-2 bögre cseresznye magozva

-1 banán

-1 bögre tej vagy növényi tej

-fél bögre zabpehely

-2-3 mentalevél

A hozzávalókat turmixold össze. Cukrot, vagy más édesítőszert nem szükséges hozzáadnod, a gyümölcs természetes édessége kiváló ízt ad a turmixodnak. 

cupcake with cherry; Shutterstock ID 297323024; PO: 993512702; Job: Lactaid Recipe Canvas; Client: Johnson & Johnson

Cseresznyés muffin

Hozzávalók:

-2 tojás

-1 dl tej

-1 dl natúr joghurt

-1 dl olaj

-1 tk vanília kivonat

-32 dkg liszt

-3 tk sütőpor

-1/4 tk szódabikarbóna

-1/4 tk só

-1/2 tk fahéj

-10 dkg barna cukor

-20 dkg kimagozott cseresznye

-5 dkg csokilencse

  1. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
  2. Külön tálkába összekeverjük a tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat és a vaníliát.
  3. Másik tálba a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat, és cukrot.
  4. Majd a száraz összetevőkhöz öntjük a “nedves” keveréket, és összekeverjük.
  5. Legvégül hozzákeverjük a cseresznyét és a csokilencsét.
  6. Papírral bélelt muffin formába kanalazzuk a masszát, és 20 perc alatt megsütjük.

Hideg cseresznyeleves

Hozzávalók:

-60 dkg magozott cseresznye

-12 dkg cukor 

-1 rúd fahéj

-3 dl tej vagy növényi tej

-3 evőkanál tejföl

-1 evőkanál burgonyakeményítő

  1. A cukrot egy fazékba tesszük, és karamellizáljuk.
  2. Az aranybarna karamellre ráöntjük a magozott cseresznyét és összeforgatjuk. 
  3. Hozzáadjuk a fahéjat, 3 dl vizet, és alacsony lángon 5 percig főzzük.
  4. A keményítőt elkeverjük a tejjel, és a cseresznyéhez keverjük. 1 percig forraljuk.
  5. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejfölt.
  6. Hidegen, egy kanál tejföllel tálaljuk.