A magabiztosság, önbecsülés, önbizalom személyiségünk meghatározó részei, melyek hatással vannak céljainkra, tetteinkre, döntéseinkre. Szerények vagyunk, vagy bátrak? Félünk, vagy merünk? Elviseljük mások bántószavait, vagy kiállunk az igazunkért?

Az önbecsülés egy olyan szó, amit ha meghallunk értjük, de valójában nem tudjuk mit jelent. Egy kanadai pszichoterapeuta azonban megfogalmazta számunkra. “Hajlam arra, hogy az ember megtapasztalja, van annyi képessége, hogy meg tudjon küzdeni az akadályokkal az életében.”

Az önbizalom sokkal inkább helyzetfüggő. Egy kritikától, egy rossz pillantástól képesek vagyunk magunkba fordulni és senkinek érezzük magunkat. Egy nőnek rendkívül fontos, hogy kellő önbizalma legyen. Szeretjük, ha bókolnak nekünk, ha elismerő pillantásokat kapunk és máris többnek érezzük magunkat.

Amikor magabiztosságról beszélünk, akkor már nem csak bízunk valamilyen tulajdonság, tudás birtoklásában, hanem tisztában is vagyunk a hozzá szükséges képességeinkkel.

Sokan nem tudják, hol a határ. Ez elfajulhat a beképzeltségig is, ami miatt könnyen ellenszenvesek lehetünk mások szemében. Mindenkinek van erőssége és gyengesége, ezért nincs jogunk másokat lenézni, vagy jobbnak titulálni magunkat.

Ennek tanulása már kisgyermekként fontos. Sok figyelmet igényel a szülőtől, hogy megtanítsa gyermekét, hogyan kell bánni társainkkal.

Biztos vagyok benne, hogy most Nektek is eszetekbe jutott olyan szituáció, ahol úgy éreztétek kilógtok a sorból, hogy nem vagytok elég jók egy feladathoz. Tévedtek! Ez nem arról szól, hogy kinek milyen képessége van, mindenki körül millió ajtó van, ami csak arra vár, hogy berúgjuk és jelezzük, hogy megérkeztünk, hogy készen állunk a kihívásra. Biztos vagyok benne, hogy senkinek sem sikerült minden elsőre. Legyen az egy egyetemre való felvételi, vagy pályázat, egy állásinterjú, stb. Számomra a legjobb példa, ha egy nőnek megfordul a fejében, hogy kisbabát szeretne és nem lesz első alkalommal várandós. Az azt jelenti, hogy nem lesz jó anya és nem érdemes gyermeket vállalni?!

Mindenhez kitartás és kellő önbecsülés kell. Képesek vagytok mindenre, csak húzzátok ki magatokat, vegyetek egy mély levegőt, és induljatok el az úton!